ДОВІДНИК ПАСІЧНИКА
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Форма входа
БДЖОЛИНА ОТРУТА.
Бджолину отруту використовують з лікувальною метою як введенням в організм безпосередньо із жала, так і в перероб леному стані.
Отруту виробляє кожна робоча бджола спеціальною зало зою для захисту свого гнізда від викрадачів меду та різних ворогів. Народжується вона без отрути, в перші дні беззахис на і не проявляє інстинкту жалення. Наповнення міхурця, в якому смертельна рідина зберігається до кінця життя, почи нається вже через кілька днів після виходу з комірки, а особ ливо з 10-денного віку. При жаленні випорскується від 0,2 до 0,4 мг отрути. Виливання її з резервуару триває і після відокремлення жала від бджоли.
Сучасна технологія забезпечує одержання від сім'ї близь ко 1 г Цінної лікарської сировини без загибелі бджіл. На па сіках отрути заготовляють незначну кількість. Збирання її особливо там, де бджоли тривалий час не зайняті медозбором, є одним із способів раціонального використання потенціаль них можливостей сімей Для підвищення ефективності галузі.Свіжа бджолина отрута являє собою прозору жовтувату рідину з різким своєрідним запахом і пекучим гірким смаком. Вона густа, містить близько 40 % сухих речовин. Питома вага 1,131 г/см3, реакція кисла (рН розбавленої 100 частинами во ди від 4,5 до 5,5). На повітрі швидко висихає, перетворюючись у тверду масу. Отрута розчинна у воді, кислотах, водно-гліце ринових сумішах, абрикосовій олії і не розчиняється в спирту. В сухому стані вона стійка і може зберігатись тривалий час, а в нестерильних розчинах — псується. її складові частини руйнуються під дією сильних кислот (азотної, сірчаної), ети лового спирту, оксидів, сонячного світла і високих темпера тур. Низькі температури і заморожування сприятливі для збе рігання.
В складі отрути близько 50 % мелітину — дуже отруйного білка, який в організмі людини розчиняє червоні кров'яні тільця, знижує кров'яний тиск, викликає скорочення гладень ких і поперечно-смугастих м'язів тощо. Біологічно активним є також гістамін (до 1,7 %), який зумовлює помітну місцеву реакцію організму на ужалення. Важливими вважають також ферменти фосфоліпазу А (14 %) та гіалуронідазу. В невели ких кількостях продукт містить органічні кислоти, глюкозу, фруктозу, зольні елементи, жироподібні, ароматичні та інші речовини.

akadem8.at.ua
monster



Поиск
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0