ДОВІДНИК ПАСІЧНИКА
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Форма входа
МАТОЧНЕ МОЛОЧКО.
Маточне молочко виробляється верхньощелепними і під глотковими залозами робочих бджіл. У сім'ї його використо вують для годівлі матки. Найбільше маточного молочка ви роблять бджоли під час виведення молодих маток. На четвертий день розвитку маточної личинки запас цього висо коактивного корму в маточниках досягає 200—250 мг.
Повністю склад маточного молочка ще не вивчений. У ньо му виявлено понад 110 різних речовин і елементів, суха ре човина яких становить 1/3 всієї маси. Свіже маточне молочко являє собою желеподібну білувато-жовту масу з легким своє рідним запахом. Смак його ледь кислий, злегка гострий, ви кликає незначне подразнення слизових оболонок. На відкри тому повітрі під дією кисню, світла та звичайної кімнатної температури в ньому відбуваються значні зміни, які призво дять до втрати лікувальних властивостей і псування. В не захишеному стані молочко після добування з маточників ви сихає, окислюється, стає жовтим, коричневим, пліснявіє, роз кладається.
В 1 см3 міститься 1,1 г свіжого або 1,4 г молочка в сухому стані. Розчинність у воді не повна, частина речовин утворює суспензію Присутність молочка дає кислу реакцію.
Через 2 год після виділення залозами висока активність цього продукту може втрачатись. Тому сучасна технологія збирання і зберігання передбачає дотримання умов, при яких фізіологічна дія і терапевтичне значення молочка майже не змінюються протягом тривалого часу.
Молочко збирають протягом червня — липня від спеціаль но підготовлених сімей-виховательок, яким систематично під ставляють личинок на виховання маток, але розвиток допус кають до 4-денного віку, коли навколо них у мисочках буде найбільша кількість корму. Личинок викидають з незапеча таних маточників, а молочко вибирають. Потім на ті місця прищеплюють личинок повторно й так бджолина сім'я про довжує виробляти продукцію протягом трьох тижнів і більше. Основні умови високої продуктивності таких сімей: осиротін ня бджіл відбиранням матки або спеціальною ізоляцією її у відгородженій частині вулика; наявність молодих бджіл, у яких добре функціонують залози; достатнє забезпечення кор мом, а в періоди без взятку щоденна підгодівля цукровим сиропом по 0,5—1,0 кг; скорочення гнізда для створення тіс ноти, при якій бджоли схильні закладати багато маточників;суворе дотримання техніки прищеплення личинок; наявність у гнізді перги та поповнення запасів корму.
Для виконання робіт, пов'язаних з добуванням молочка, необхідно обладнати невелику лабораторію в чистій кімнаті. Температуру повітря в ній доводять до 24—26 °С, вологість — до 80 %. Посуд і обладнання, що перебуває в контакті з про дукцією, дезинфікують спиртом-ректифікатом.
Технологія збирання молочка включає підготовку сімей виховательок, прищеплення личинок у штучні мисочки з вос ку, регулярне відбирання маточників з молочком і роздавання в той же день нових прищеплених личинок у сім'ї-вихова тельки, вибирання молочка з маточників у спеціально при готовлений посуд та систематичний догляд за бджолиними сім'ями.
Завчасно готують спеціальні рамки з мисочками, якими користуються у матковивідній справі. На чотирьох або п'яти горизонтальних планках з нижнього боку розтопленим воском закріплюють штучні мисочки, по 15—25 шт. на кожній. Ви сокопродуктивним сім'ям в одній рамці можна дати до 100 мисочок з личинками. Планки роблять знімними або обер товими.
Поширені два способи підготовки сімей-виховательок для збирання молочка: з повним осиротінням, коли матку відби рають у сформований відволок, та з умовним поділом її на дві частини, одна з яких хоч і залишається без матки, проте бджоли спілкуються через перегородку вулика.
При неповному осиротінні в нижній частині перегородки залишаються отвори з двох рядів роздільної решітки. Вулик лежак розділяють нею проти льотка так, щоб більшу частину мала сім'я-вихователька. В менший відділ переносять матку і ставлять три порожні стільники для відкладання яєць та один з кормом (біля перегородки). З другого боку створюють буферну зону з кількох кормових рамок, а за ними — розплід. Посередині гнізда сім'ї-виховательки залишають порожнє міс це для двох рамок. Туди через добу дають личинок для годів лі молочком. Між ними та по обидва боки ставлять стільники з відкритим розплодом, яким приваблюється велика кількість бджіл-годувальниць.
Другий спосіб забезпечує нетривале використання сім'ї виховательки— три тижні. При цьому матку від сім'ї відби рають у відволок, створюючи повне осиротіння, а гніздо ско рочують відповідно до кількості бджіл. Через 5—6 год у центр його ставлять рамки з прищепленими личинками. Раз у три доби проводять відбирання молочка і повторне прищеплення личинок. Через кожні 6 днів сім'ю-виховательку підсилюють печатним розплодом від резервних бджолиних сімей.
Технологія збирання молочка від сімей, утримуваних у ба гатокорпусних вуликах, подібна, за винятком підготовки гніз да. Його ділять на дві частини горизонтальною перегородкою, яку кладуть між двома корпусами. Матку весь час утриму ють в нижньому корпусі, де розміщують один — два стільники з медом і пергою, два порожніх для засіву, один з відкритим розплодом. Під час взятку вільний простір заповнюють спо рожненими стільниками. Над перегородкою в середній час тині верхнього корпусу залишають місце для рамки з мисоч ками, а по обидва боки ставлять по одному стільнику з відкритим розплодом, далі по одному—два стільники з пе чатним розплодом і біля стінок — з медом і пергою.
Підприємства приймають на переробку маточне молочко від колюспів, міжгосподарських об'єднань і радгоспів свіжим. Зібрану сировину зберігають у герметично закритих флако нах з темного скла при температурі від 0 до +4 °С в сухому й темному місці. Кришки попередньо обробляють розтопле ним воском. Якщо в умовах пасіки встановити холодильник немає змоги, для тимчасового зберігання (5—7 днів) флако нів до відправлення замовникам використовують термоси й бідони з льодом та теплоізоляцією.
Для тривалого зберігання в домашніх умовах молочко під час збирання розфасовують малими порціями у невеликі фла кони чи пробірки, герметично закривають і залишають у хо лодильнику. Можна зберігати також у вигляді спиртової емульсії (10 і молочка і 90 г спирту). Практикують змішу вання його з медом.

akadem8.at.ua
monster





Поиск
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0